Niet laten testen en thuisblijven is ”geen goed idee”

Viroloog Steven Van Gucht heeft woensdag tijdens de coronabriefing van gezondheidsinsituut Sciensano, het Crisiscentrum en de FOD Volksgezondheid de bevolking opgeroepen om zich steeds te laten testen bij symptomen. Je niet laten testen en thuisblijven is “geen goed idee”. “Een test redt uiteindelijk levens, ook al gaat het maar om een verkoudheid.”

Huisartsen laten steeds meer weten dat mensen ervoor kiezen om zich niet te laten testen en liever thuisblijven en afwachten. “Dat is geen goed idee. Door je te laten testen weet je of je COVID hebt of niet.”

Iets meer dan op de drie mensen met symptomen test positief en bij de contacttracing blijkt dat er gemiddeld een drietal nauwe contacten zijn bij een besmet persoon, klinkt het. “Een van die drie contacten heeft waarschijnlijk ook COVID opgelopen via die besmette persoon.”

“Elke persoon met COVID zal het virus op zijn beurt doorgegeven hebben aan minstens één andere persoon. Zo komt het virus vroeg of laat terecht bij iemand met een zwakke gezondheid”, vervolgde de interfederale woordvoerder. Die persoon zal misschien opgenomen moeten worden of misschien zelfs overlijden.

Door je niet te laten testen blijven de cijfers op hetzelfde niveau en het reproductiecijfer hangen rond één, terwijl het cijfer zo snel mogelijk moet dalen. “Je contacten weten immers niet dat ze zijn blootgesteld en ze zullen zich niet afzonderen gedurende een korte periode.”

Iedereen met symptomen van een verkoudheid, griep, smaak- en/of geurverlies moet dus telefonisch contact opnemen met de huisarts en zich zo snel als mogelijk laten testen, aldus Van Gucht. “Een test redt uiteindelijk levens, ook al gaat het maar om een verkoudheid. Het gaat niet zozeer om uzelf, maar om de mensen die na u komen. We zijn de weg naar de veilige zone ingeslagen, maar de weg is nog lang. Hou dus vol.”