Thuisvaccinatie niet op aanvraag

  • Thuisvaccinatie niet op aanvraag

Het Agentschap Zorg en Gezondheid schat het volume aan thuisvaccinaties eerder laag in. Dat werd vrijdag meegedeeld tijdens het wekelijks persmoment met een stand van zaken van de vaccinatiecampagne in Vlaanderen. Het agentschap houdt rekening met zowat tien à twintig thuisvaccinaties per huisarts. “Het is niet on demand”, zegt Dirk Dewolf, directeur van het agentschap.

Minder mobiele mensen kunnen hun vaccin thuis laten plaatsen en dienen zich dus niet naar een vaccinatiecentrum te begeven. Het Agentschap Zorg & Gezondheid hanteert echter zeer strike criteria, waardoor het totale aantal personen die thuis een spuitje toegediend zullen krijgen eerder laag blijft: zowat tien à twintig per huisarts volgens schattingen van het agentschap.

WHO geeft groen licht voor wereldwijde gebruik Johnson & Johnson-vaccin

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft het coronavaccin van Johnson & Johnson toegevoegd aan de lijst met veilige en effectieve vaccins tegen COVID-19. Daarmee keurt de gezondheidsorganisatie de entstof goed voor gebruik in alle landen en in het COVAX-programma, dat armere landen aan de nodige vaccins moet helpen.

Vaccinatiebewijs zal enkel gelden voor Europees goedgekeurde vaccins

Het digitale vaccinatiebewijs zal niet gelden voor het Russische coronavaccin Sputnik V of het Chinese Sinopharm. Dat heeft Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson vrijdag gezegd. Wie van het certificaat gebruik wil maken om bijvoorbeeld te reizen en daarom wil kunnen aantonen dat hij of zij gevaccineerd is tegen COVID-19, moet een door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) goedgekeurd coronavaccin toegediend krijgen.