Coronacertificaat voor reizen

Vanaf 1 juli is het mogelijk om met het coronacertificaat te reizen binnen de Europese Unie.

Er zijn 3 types certificaten:

1.            een vaccinatiecertificaat : een certificaat is al beschikbaar na 1e prik, na de 2e prik wordt er een nieuw certificaat aangemaakt. De meeste EU-landen zullen ALLEEN een certificaat van VOLLEDIGE vaccinatie aanvaarden. Meestal zullen landen dit certificaat ook pas aanvaarden vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is. Meestal is dit 2 weken na de laatste vaccinatie.

2.            een testcertificaat van een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land afwijken.

3.            een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

Deze drie soorten certificaten kan je zelf terugvinden op:

 • de CovidSafeBE-app (mobiele app)
 • op de overheidssite mijngezondheid.be. Op deze site kan u zich aanmelden met ofwel uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer ofwel een geactiveerde digitale sleutel (itsme). Nadien klikt u door naar EU Digitaal COVID-Certificaat waarbij u deze verschillende certificaten kan raadplegen. Let op: er zijn meerdere certificaten beschikbaar, aangezien elke test en elk vaccin een eigen certificaat krijgt. U kan het juiste certificaat opslaan en afdrukken. Vooral de unieke QR-code is belangrijk, deze wordt gescand in de EU-lidstaten.
 • Het is ook mogelijk om een vaccinatiecertificaat per post toegestuurd te krijgen. U moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. U contacteert hiervoor de Helpdesk van de regio waar u gevaccineerd werd: Vlaanderen: 078 78 78 50 (9 tot 19u op weekdagen).

Let op: België stelt de certificaten beschikbaar vanaf 16 juni ipv 1 juli. Dit betekent echter niet dat landen de COVID-certificaten vanaf half juni zullen kunnen lezen of aanvaarden. U doet er goed aan de regels van het land van bestemming voor vertrek na te kijken. U vindt reisadvies op de Europese website Reopen of het reisadvies op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken. Er zijn per land nog afwijkende regels mogelijk.

Terugkeer naar België:

 • ALLE personen die naar België reizen vanuit het buitenland en daar meer dan 48u verbleven moeten het Passenger Locator Form invullen binnen de 48u voor aankomst, ongeacht zone of certificaat.
 • Groene en oranje zone: Geen verplichting tot quarantaine of test
 • Rode zone:
  • Wie beschikt over een digitaal COVID-certificaat (vaccinatiecertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), testcertificaat met recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat) hoeft niet in quarantaine.
  • Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.
 • Terugkeer uit zone met heel hoog risico (‘variants of concern’): Verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7. Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die niet binnen Europa verspreid mogen worden.