ONRUSTWEKKENDE EVOLUTIE CORONA-CIJFERS

Steeds meer reizigers die terugkeren uit het buitenland blijken bij aankomst in België besmet met het coronavirus. Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano roept iedereen dan ook op om ook op vakantie zijn gedrag aan te passen.

Heel wat Europese landen – waaronder ook België – zien de laatste tijd het aantal nieuwe coronabesmettingen opnieuw stijgen. Het ergste is het op dit moment vooral in Portugal en Spanje. In Spanje is de situatie zelfs zo erg dat ons land meerdere regio’s rood kleurde. Het gaat om Aragon, Catalonië, Cantabrië, La Rioja, Andalusia, de regio rond Valencia, Melilla en de Canarische eilanden. Verder kleurt in Europa ook Cyprus volledig rood.

Wie vanuit een rode regio terugkeert en nog niet minstens veertien dagen daarvoor volledig gevaccineerd was, moet bij aankomst een negatieve coronatest van maximum 72 uur oud kunnen voorleggen. Als je die niet bij vertrek uit het buitenland hebt kunnen afleggen, moet je bij aankomst in België een PCR-test ondergaan. Daarna ga je automatisch in quarantaine in afwachting van het resultaat. Als dat negatief is, zit je quarantaine erop.

Eén negatieve test voldoende?

In vergelijking met enkele maanden geleden zijn de regels voor reizigers uit rode zones dus heel wat minder streng geworden. Toen moest je automatisch minstens zegen dagen in quarantaine en twee negatieve PCR-testen afleggen. De reden daarvoor was dat de incubatietijd van het virus soms even op zich kan laten wachten.

Toch pleit viroloog Steven Van Gucht niet meteen voor een terugkeer naar de oude regels, al raadt hij wel aan om ook na een negatieve eerste test voorzichtig te zijn. “Zo’n test op dag één van je terugkeer naar ons land is zeker waardevol. Maar persoonlijk zou ik me ook nog een tweede keer laten testen op dag zeven. Door een sneltest te ­kopen, bijvoorbeeld. Eén test meteen na aankomst in België kan een vals gevoel van veiligheid geven, omdat we weten dat het verschillende dagen kan duren voor de symptomen doorbreken. Laat je zeker ook testen, of doe zelf een test, wanneer je op dag drie of vier klachten ontwikkelt. Wil je echt zeker zijn dat je niemand besmet: hou dan het best de eerste tien dagen afstand van kwetsbare personen”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

“Gedrag ter plaatse”

De viroloog nuanceert ook de kleurcodes. “Je kan reizen, ook naar landen die nu rood kleuren. Het is vooral je gedrag ter plaatse dat ertoe doet. Doordat in Europa nog velen niet volledig gevaccineerd zijn, is het vandaag niet het moment om bijvoorbeeld met veel mensen een discotheek of een ­andere drukke plek te bezoeken. Het virus heeft niet liever dan dat er veel mensen binnen dicht bij elkaar staan, of dat nu in een groen of rood land is”, adviseert hij.