LONG COVID SYNDROME

Déze 8 symptomen worden vaak gezien bij long covid

Waarom hebben sommige mensen last van long covid en hebben ze zélfs nog symptomen als het virus hun lichaam al uit is? Dat is een vraag die artsen zich al maandenlang stellen, nu ze nog steeds nieuwe patiënten met dit soort langdurige coronaklachten zien.

Hoewel we steeds meer leren over het coronavirus en de vaccinaties steeds meer mensen bescherming bieden tegen het virus, is er nog veel onduidelijkheid over long covid. Het is nog altijd niet duidelijk waarom sommigen maandenlang ziek zijn, terwijl covid-19 voor anderen voelt als een simpele verkoudheid.

Symptomen bij long covid

Maar wat kun je je het beste voorstellen van long covid? De meeste mensen hoesten niet maanden achter elkaar en hebben ook niet constant koorts – de bekende coronasymptomen. In plaats daarvan zorgt long covid vaak voor andere symptomen, die voor sommige mensen levensveranderend kunnen zijn. De volgende signalen worden het vaakst gemeld door patiënten met langdurige coronaklachten:

1. Extreme vermoeidheid

Één van de meest voorkomende symptomen die mensen met long covid hebben is extreme, aanhoudende vermoeidheid. Ruim zes op de tien mensen met long covid geeft aan dit na zes maanden nog te hebben. Het wordt omschreven als vermoeidheid die het hele lichaam aangaat: van spierzwakte tot een slap gevoel in het lichaam.

2. Hersenmist

Uit een analyse van vijftig studies waarin ruim 19.000 mensen met long covid onderzocht worden, blijkt één op de vijf mensen hersenmist of brain fog noemt als een van de symptomen. Zes maanden na de eerste besmetting merken ze dat dit nog steeds effect heeft op hun dagelijkse leven; dit is onafhankelijk van hoe ernstig de klachten tijdens de besmetting met COVID-19 waren.

3. Slaapproblemen

Uit bovengenoemde analyse blijkt ook dat ongeveer 20 procent van de mensen met langdurige coronaklachten ook slaapproblemen meldt. In de eerste zes maanden nadat ze ziek worden hebben ze problemen met hun nachtrust ontwikkeld: of dat nu slapeloosheid is, ’s nachts vaker wakker worden of juist niet kunnen opstaan.

4. Langdurig verlies van reukvermogen

Van de mensen die hun reukvermogen verliezen door het coronavirus merkt ongeveer een derde in de eerste twee maanden nog geen verbetering. Sommigen kunnen zelfs na zes maanden nog niet ruiken, al is dat gelukkig een uitzondering.

Inmiddels zijn er verschillende trucjes die mogelijk een oplossing kunnen bieden voor dit probleem, hoewel ze helaas niet voor iedereen werken. Zo zou het eten van een verbrande sinaasappel wonderen kunnen doen, en ook een shot met pure gember kan er mogelijk voor zorgen dat je weer kunt ruiken.

5. Hartkloppingen

Ook hartkloppingen en een onregelmatige hartslag zijn symptomen die veel genoemd worden bij long covid, zegt het RIVM. Wat hier precies de reden voor is, weten experts nog niet. Langdurige coronaklachten ontstaan mogelijk door een te sterke reactie van het immuunsysteem, waarbij dus ook het hart mogelijk betrokken is.

6. Extreem veel haaruitval

Ook haaruitval is één van de symptomen die genoemd wordt bij long covid. Het is normaal dat je elke dag wat haar verliest, vertelt dermatoloog Rick Waalboer-Spuij (Erasmus MC) aan RTL Nieuws. Bij mensen die ernstig ziek zijn door het coronavirus, kan dat echter ineens een stuk ernstiger zijn. Je haarzakjes raken dan uit balans, waardoor je lijf ineens veel meer haren kwijtraakt.

“Uit internationale studies blijkt dat ongeveer 25 procent van de coronapatiënten die in het ziekenhuis heeft gelegen last krijgt van haaruitval.” Meestal ontstaat haaruitval zo’n twee maanden ná de infectie, omdat je lichaam een flinke tijd nodig heeft om alles te verwerken. Erg ziek hoef je overigens te zijn geweest, want ook mensen met mildere coronaklachten kunnen last krijgen van haaruitval, stelt Waalboer-Spuij. 

7. Aanhoudende spierpijn

In een onderzoek gedaan onder ruim drieduizend long covid-patiënten blijkt dat ongeveer negen op de tien van hen aangeeft in de eerste maand na de infectie klachten als spier- en gewrichtspijn te hebben. Na zeven maanden geeft nog ongeveer de helft van hen aan dat deze klachten nog altijd niet verdwenen zijn.

Ook geeft een groot gedeelte van de mensen met long covid aan dat verlies aan spierkracht één van de symptomen is die zij merken; vooral omdat ze door de extreme vermoeidheid vaak minder actief (kunnen) zijn. Hierbij wordt fysiotherapie aangeraden.

8. Angststoornissen en stemmingswisselingen

Ten slotte zijn er ook mentale symptomen die passen bij long covid. Een derde van de coronapatiënten heeft maanden later nog aantoonbare mentale klachten die zij voor de ziekte niet hadden. Vooral angststoornissen komen veel voor; 17 procent van alle onderzochte patiënten had hier last van. Dat werd gevolgd door problematische stemmingswisselingen, waar 14 procent mee kampt. Voor ongeveer 13 procent van de patiënten geldt dat dit de eerste keer dat zij voor het eerst een diagnose van een geestelijke aandoening kregen.

Bovenkant formulier