Test-aankoop legt klacht neer tegen vier gezondheidsapps (één gevalideerd door de overheid op mHealthBelgium)

Test-Aankoop diende een klacht in bij de gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) tegen vier gespecialiseerde gezondheids- en voedingsapps, meldt Le Soir. Een van de aan de kaak gestelde apps, SkinVision, is opgenomen in de door de overheid gevalideerde apps op het mHealthBelgium-platform.

De consumentenbond heeft bij de GBA een klacht ingediend tegen SkinVision, Migraine Buddy, Sleep Cycle en Lifesum applicaties, omdat TA na een onderzoek meent dat deze apps ernstige problemen opleveren voor de bescherming van persoonsgegevens.

Veertien applicaties zijn geanalyseerd volgens de manier waarop ze gegevens verwerken en hoe ze voldoen aan de privacyregels. “Met behulp van de zogenaamde “man-in-themiddle”-techniek hebben we de datatransmissie in kaart gebracht en onderzocht of deze applicaties persoonlijke gegevens verzamelen, naar servers van derden sturen en zo ja, of ze dat via een beveiligde verbinding doen”, zegt Maarten De Backer, de internetbeveiligingsspecialist van Test-Aankoop.

SkinVision, waarop de consumentenvereniging wees, is een toepassing die door de overheid is gevalideerd en op het mHealthBelgium-platform staat.

Slechts één applicatie (Apple Health) communiceert geen gegevens naar servers van derden. De meeste communiceren, maar niet over gevoelige of persoonlijke gegevens. Maar vier applicaties deelden ook andere gegevens met derden zoals naam, e-mail en geboortedatum  zonder toestemming in één geval. En gewicht, lengte, geslacht, leeftijd en voornaam in een ander geval, of nog: gevoelige gegevens zoals het begin en einde van een migraineaanval, slaapduur, tijdstip van ontwaken.

Als de door Test-Aankoop geconstateerde inbreuken op het algemeen reglement inzake gegevensbescherming worden gevalideerd door de GBA, dan kan die laatste beslissen over sancties, al dan niet van financiële aard.