CORONA INFO

Beste patienten,

Graag willen we u correct informeren over de huidige infectieperiode.

De gewone Griep begint meestal plotseling met rillingen, hoge koorts, spierpijnen en hoofdpijn. Een droge hoest en neusklachten (verstopte neus en/of neusloop) horen er ook vaak bij. Een mogelijke complicatie bij de griep is een longontsteking. Risicopatiënten bij  griep zijn ouderen, mensen met een verzwakte weerstand (hart-long-nieraandoeningen, diabetespatiënten en immuniteitsstoornis), zwangeren en kinderen jonger dan 6 maanden.

 

De CORONA-griep  ontstond eind vorig jaar in China, in de regio Wuhan, en wordt veroorzaakt door het COVID-19 of SARS-2 virus.  Dit virus heeft zich verspreid via verschillende landen, ook in Europa. We verwachten dat het virus ook in België zal opduiken.

Een Covid-19 infectie heeft meestal een plots begin met hoesten, koorts en kortademigheid. Ook spierpijn en vermoeidheid kunnen voorkomen. Naar schatting acht op tien gevallen kent een mild verloop, maar bij twee op tien patiënten veroorzaakt dit coronavirus een longontsteking en ademhalingsmoeilijkheden. Complicaties bij het coronavirus komen tot op heden voornamelijk voor bij ouderen en mensen met een verzwakte weerstand (hart-long-nieraandoeningen, diabetespatiënten en immuniteitsstoornis)

 

Om de verspreiding van het griepvirus, coronavirus en andere virussen te beperken, geven we enkele aanbevelingen:

1/ Was regelmatig uw handen met water en zeep. Zeker na toiletbezoek, voor en na het eten en na gebruik van het openbaar vervoer

 

2/ Hoest of nies in de binnenkant van de elleboog of in een papieren zakdoekje

 

3/ Gebruik papieren zakdoeken bij het snuiten van je neus en gooi deze dadelijk weg

 

4/ Staak uw dagelijkse activiteiten bij koorts en blijf binnen (beruchte uitspraak van Maggie De Block: “blijf in je kot…”

 

5/ Stuur uw kind met koorts niet naar de kinderopvang of naar school

 

6/ Houd afstand van mensen met een verhoogd risico op complicaties als u koorts of symptomen van een luchtweginfectie heeft

BESLUIT:

Heeft u symptomen van een luchtweginfectie (plots begin met koorts, hoest, keelpijn of ademhalingsmoeilijkheden)

         EN bent u minder dan 14 dagen geleden teruggekeerd uit een gebied met een bevestigde corona-infectie

OF had u minder dan 14 dagen geleden contact met iemand met een bevestigde corona-infectie?

Bel dan naar ons  secretariaat op 011/ 34 57 15 tussen 8 u en12.30 u of 14.30 tot 19 u en

informeer de secretaresses  telefonisch over uw klachten en reisgeschiedenis. Zij zullen U doorverbinden met de huisarts van spoed  in onze praktijk. Deze helpt U dan verder op de gepaste wijze.

Vergeet echter niet: PANIEK IS EEN SLECHTE RAADGEVER, UW HUISARTS IS EEN VEILIGE RAADGEVER .  Wij wensen u een rustige en infectie vrije periode toe.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar:

 

www.info-coronavirus.be; www.gezondheidenwetenschap.be