Een dieet rijk aan vezels en aan yoghurt verlaagt het risico op longkanker: komt dit door hun effect op de kwaliteit van het microbioom?

Onderzoekers van de Vanderbilt-universiteit in de Verenigde Staten hebben in JAMA Oncology de resultaten gepubliceerd van een meta-analyse van 10 cohortstudies die het verband tussen voeding en longkanker onderzochten. Het doel van die analyse was om te achterhalen wat de impact was van een vezelrijk dieet en yoghurt op het risico om longkanker te ontwikkelen. Gedurende acht jaar werden de gegevens van meer dan 1.445.850 personen verzameld. De personen waren afkomstig uit de Verenigde Staten, Europa en Azië. Uit de resultaten van de analyse blijkt dat een regelmatige consumptie van yoghurt en vezels het risico op longkanker met 33% vermindert. Die vaststelling was onafhankelijk van andere risicofactoren voor longkanker, zoals roken.

De onderzoekers leggen uit dat de combinatie van yoghurt, die zorgt voor de aanvoer van probiotica, en vezels, in de vorm van volle graanproducten, peulvruchten, groenten en fruit, die zorgen voor de aanvoer van prebiotica, verantwoordelijk zou zijn voor de verbetering van de kwaliteit van het microbioom, een verbetering die een belangrijk rol speelt in het verminderen van ontstekingen. Die conclusies golden voor de 2 geslachten en voor alle etnische en raciale categorieën. Wetenschappers denken dat de gecombineerde consumptie van prebiotica en probiotica een manier zou kunnen zijn om longkanker en longaandoeningen te voorkomen.