Zonder vaccin wordt het 1 van de grootste crisissen in de geschiedenis van de mensheid

Dr. PauL Stoffels, CEO van Janssen Pharmaceutica

Zonder vaccin wordt het één van de grootste crisissen in de geschiedenis van de mensheid. Er zullen wellicht nooit méér doden gevallen zijn in zo’n korte periode, behalve tijdens de twee wereldoorlogen.” Dat zegt Paul Stoffels (Johnson & Johnson) in Humo.

“Wij doen het niet voor de winst. De productie en verdeling van het vaccin wordt een reusachtig project, waarvoor we nauw moeten samenwerken met de Wereldgezondheidsorganisatie, overheden en stichtingen zoals de Bill & Melinda Gates Foundation. Als die nog maar vermoeden dat wij hier vooral veel geld aan willen verdienen, krijg je discussies en vertragingen. Daar is geen tijd voor. Janssen Pharmaceutica bestaat al zeventig jaar, ons moederbedrijf Johnson & Johnson (J&J) bijna 135 jaar: als we één keer in ons leven iets kunnen doen wat echt belangrijk is voor de mensheid, is dít het moment. Sommigen zien ons als kille zakenmensen, maar wij zijn ook ménsen en dokters die levens willen redden. Dat is altijd mijn missie geweest.”

“Ik vind ook dat we mensen op tv en in scholen les moeten geven over het virus. Leg uit hoe klein het is, wat het doet en waarom de maatregelen zo belangrijk zijn. Als mensen dat beter begrijpen, zullen ze de instructies ook beter opvolgen. Vooral voor jongeren is dat belangrijk, want er zullen nóg epidemieën op ons afkomen. Toon kinderen hoe we ebola, SARS en MERS onder controle hebben gekregen met afstandsmaatregelen, hygiëne, isolatie, testen en tracen.”

“Het Belgische gezondheidssysteem werkt zo goed dat we het niet eens meer beseffen. In een straal van 10 kilometer rond je huis vind je minstens drie huisartsen. Voor een doktersvisite betaal je iets, waarna het ziekenfonds je het grootste deel teruggeeft. Je gaat langs bij de apotheek en diezelfde dag nog heb je je medicijnen. En als je je knie breekt of je moet bevallen, moet je geen halfuur rijden om in een ziekenhuis van topgeneeskunde te genieten. Dat vinden we veel te evident. In de meeste landen bestáát dat gewoon niet.”

https://www.demorgen.be/nieuws/zonder-vaccin-wordt-dit-een-van-de-grootste-crisissen-in-de-geschiedenis-van-de-mensheid~b0391fac/