Vaccinatieweek 24-30 april 2019

Wie op reis gaat naar (sub)tropische landen, denkt er vaak wel aan om gezondheidsadvies in te winnen bij zijn of haar huisarts. Maar ook wie minder ver reist, kan gezondheidsrisico’s lopen. De Europese Vaccinatieweek (24-30 april) vraagt daarom in Vlaanderen opnieuw aandacht voor dicht(er)bij-vakanties, met een extra focus op familie- en vriendenbezoek in het buitenland. Wie reist naar landen waar hepatitis A nog vaak voorkomt, laat zich best op voorhand vaccineren om geen ziekte als souvenir meer naar huis te nemen.

Hepatitis A
Heel wat mensen brengen tijdens de komende vakanties een familie- of vriendenbezoek in Zuid-Europa, Noord-Afrika, Turkije of Oost-Europa, maar staan er niet altijd bij stil dat ze daar ook gezondheidsrisico’s lopen. Wie naar die landen trekt, laat zich best vóór vertrek vaccineren tegen hepatitis A om beschermd te zijn. Dat is zeker belangrijk voor kinderen die hier opgroeien en nog niet (vaak) naar risicolanden geweest zijn. Met één prikje is het risico op hepatitis A klein, twee prikjes beschermen zelf levenslang!

Mazelen

Ook nog dichter bij huis zijn er gezondheidsrisico’s. Mazelen kwam de voorbije jaren niet zo vaak meer voor in Vlaanderen, maar in landen als Roemenië, Italië en Frankrijk duikt de ziekte wel frequenter op. Dat kan gevaarlijk zijn voor wie niet volledig gevaccineerd is. Wie op vakantie gaat naar die landen checkt dus best of hij/zij 2 vaccinaties gekregen heeft. Wie vóór 1970 geboren is, heeft hoogstwaarschijnlijk mazelen doorgemaakt en wordt als immuun beschouwd.

Omdat het systematisch aanbod met combinatievaccins tegen mazelen, bof en rubella pas aangeboden werd aan personen geboren vanaf 1985, wordt speciale aandacht gevraagd voor personen geboren van 1970 tot 1985.Voor risicogebieden en -landen luidt de aanbeveling om kinderen tussen 6 en 12 maanden eventueel een voorlopige inenting te geven. Die beschermt echter niet volledig en boven de leeftijd van één jaar zijn dan hoe dan ook nog twee vaccinaties nodig om later volledig beschermd te zijn.Deze vaccinaties mogen toegediend worden met de vaccins die u in Vaccinnet kunt bestellen, zowel voor deze bijkomende vaccinatie van baby’s voor sommige landen als voor de inhaalvaccinatie bij volwassenen.
De lijst met risicolanden wordt maandelijks geactualiseerd op de website www.reisgeneeskunde.be