We rollen de loper uit voor het virus

We rollen de loper uit voor het virus”

Social distancing is vanaf 9 juni niet meer verplicht in de privésfeer. Experts reageren bezorgd op de plots aangekondigde versoepeling. “De politiek zal het moeten uitleggen”, zo klinkt het in De Morgen.

“Als we het gezin gaan uitbreiden met een aantal zeer nauwe en wisselende contacten, dan rollen we de loper uit voor het virus. We weten dat de vaccinatiecampagne snel voortschrijdt en dat onze oudere bevolking zeer goed gevaccineerd is, maar er is een zeer grote groep nog bij de volwassenen tussen 18 en 65 jaar waar nog geen vaccinatie is of slechts onvolledig, en er liggen nu veel twintigers, dertigers en veertigers in onze ziekenhuizen, dus dit komt te vroeg als je het mij vraagt”, aldus de biostatisticus in De Morgen.

Volgens hem is het risico groot dat we rond 1 juli de gevolgen in de cijfers gaan zien. “We hebben in andere landen gezien zoals Israël gezien dat er toch nog een behoorlijke golf is gekomen. Vandaag heeft Israël een incidentiegraad van 5, bij ons is dat nog altijd 250. We hebben nu eenmaal nog heel veel circulatie, het is virus zit nog in alle hoeken en kanten van het land. Het is veiliger een verregaande maatregel pas te nemen als de circulatie in feiten en cijfers voldoende laag is, dat is nu nog niet het geval.”

Ook viroloog Marc Van Ranst vindt dat we nog langer afstand moeten houden van elkaar. “Ongemakkelijke boodschap: de Indiase variant gaat oprukken, en deze zomer gaan de cijfers terug omhoog gaan”, zegt hij op Twitter. “Het loslaten van deze maatregel komt te vroeg.”

https://www.demorgen.be/nieuws/experten-reageren-verbaasd-op-einde-van-social-distancing-in-privesfeer-dit-komt-te-vroeg~b15c0410/

https://www.demorgen.be/nieuws/live-coronavirus-van-ranst-over-versoepelingen-men-waagt-een-gok-een-risico~b2a2b0d4/

DAAROM RADEN WIJ (Dr Maes M, Dr Maes J, Dr Van Gucht H, Dr Cakici N.) TEN STELLIGSTE AAN OM 1/ Social distancing  van 1.5 m BLIJVEN BEHOUDEN

                2/ MONDMASKER blijven dragen

               3/ HANDEN WASSEN

               4/ Twijfelachtige contacten vermijden

DEZE MAATREGELEN ZIJN VERPLICHT IN DE PRAKTIJK !

Team Zuidstraat