The Lancet: vaccins doeltreffend tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames

Covid-19-vaccins zijn effectief in het verminderen van ernstige ziekten en ziekenhuisopnames, bevestigt een nieuwe Britse studie in The Lancet Infectious Diseases.

Mensen die positief testten op SARS-CoV-2 na één of twee vaccindoses hadden een significant lagere kans op ernstige ziekte of ziekenhuisopname dan niet-gevaccineerde mensen, volgens een grootschalig onderzoek naar doorbraakinfecties van covid-19.

Onderzoekers ontdekten ook dat de kans op langdurige covid (een ziekte van 28 dagen of langer na een positieve test) gehalveerd was voor mensen die twee vaccindoses kregen.

Mensen die het meest kwetsbaar zijn voor een doorbraakinfectie na hun eerste vaccindosis, waren onder meer kwetsbare ouderen (60 jaar en ouder) en oudere volwassenen met onderliggende aandoeningen zoals obesitas, hartaandoeningen, nieraandoeningen en longaandoeningen. In alle leeftijdsgroepen hadden mensen die in achtergestelde gebieden woonden, zoals dichtbevolkte stedelijke omgevingen, meer risico op een doorbraakinfectie.

“We bevinden ons op een kritiek punt in de pandemie, aangezien we wereldwijd het aantal gevallen zien toenemen als gevolg van de deltavariant. Doorbraakinfecties worden verwacht en doen niets af aan het feit dat deze vaccins precies doen waarvoor ze zijn ontworpen: levens redden en ernstige ziekten voorkomen. Onze bevindingen benadrukken de cruciale rol die vaccins spelen bij grotere inspanningen om covid-19-infecties te voorkomen, die nog steeds andere persoonlijke beschermingsmaatregelen moeten omvatten, zoals het dragen van maskers, frequent testen en sociale afstand”, zegt mede-hoofdauteur dr. Claire Steves; King’s College Londen, VK.