Opvolging Corona

Steeds meer mensen zijn volledig gevaccineerd, maar toch blijven de covid-19-ziekenhuisopnames toenemen. ‘We verwachten nog uitbraken bij de heel oude bevolking.’ Het is relatief rustig in de ziekenhuizen. Er liggen 121 patiënten op intensieve zorg, dat is 6 procent van de maximale capaciteit die in het slechtste geval voor covid-patiënten voorzien kan worden. ‘Dit is een rustige periode’, zegt Boudewijn Catry, epidemioloog bij Sciensano. Maar het aantal ziekenhuisopnames neemt wel toe. Werden er begin juli gemiddeld 15 patiënten per dag opgenomen, dan zijn dat er nu ruim drie keer zoveel. Ook het aantal vastgestelde besmettingen ligt ruim drie keer hoger. Dat is opmerkelijk, gezien de steeds toenemende vaccinatiegraad in ons land. Was begin juli 36 procent volledig gevaccineerd, dan is dat ondertussen gestegen tot 65 procent. Nog eens 7 procent is al gedeeltelijk gevaccineerd. Toch is de stijging van de ziekenhuisopnames niet onverwacht, blijkt uit het Gems-advies van begin juli. De modelleurs van UAntwerpen en UHasselt rekenden dan uit hoeveel de opnames zouden stijgen als we deze zomer opnieuw evenveel contacten zouden hebben als in juli vorig jaar. Heel precies valt dat niet te berekenen: de onzekerheidsmarge van de schattingen is groot. De modelleurs hielden rekening met de hogere besmettelijkheid van de deltavariant. Ondanks de stijgende vaccinatiegraad en uitstekend werkende vaccins verwachtten zij dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames tegen het eind van de zomer opnieuw boven de honderd per dag zou uitstijgen. Onvoldoende afweer Dat scenario lijkt zich nu te voltrekken ( zie grafiek). Dat de ziekenhuisopnames in de zomer haast evenveel toenemen als de besmettingen is ook opmerkelijk, omdat ruim de helft van de besmettingen vastgesteld worden bij min-30-jarigen, die zelden in het ziekenhuis belanden. Bij de 60-plussers ligt de incidentie dan weer het laagst. ‘Maar we zien ook dat de ziekenhuisopnames uit de woonzorgcentra licht toenemen’, zegt Catry. ‘De vaccinatiegraad ligt er hoog, maar er zijn altijd mensen waarbij de afweer onvoldoende is. Die gevoeligheid krijgen we niet weg, zeker niet als de vaccinatiegraad bij het zorgpersoneel niet hoger ligt. Er zullen nog uitbraken komen bij de heel oude bevolking.’ Ook in de VS werden merkelijk meer doorbraakinfecties, waarbij een gevaccineerde toch nog besmet geraakt, vastgesteld in rusthuizen. Toch worden de besmettingen en ziekenhuisopnames in de eerste plaats aangewakkerd door niet-gevaccineerden. De kans om nu besmet te geraken ligt voor een niet-gevaccineerde 5,4 keer hoger, blijkt uit de laatste cijfers van Sciensano. Ondanks het feit dat ze in de minderheid zijn, zijn niet-gevaccineerden verantwoordelijk voor veel meer besmettingen dan volledig gevaccineerden. De vraag is of, en in welke mate de besmettingen en ziekenhuisopnames de komende weken blijven stijgen. De vaccinatiegraad zal, vooral bij jongeren, nog verder toenemen. Maar tegelijk zullen we ook blijven reizen. ‘Dat draagt zeker bij tot de besmettingen’, zegt Catry. ‘Op reis komen we met veel mensen in contact: in het vliegtuig of in de bus, maar ook bij een tussenstop met de wagen. Ook op recreatiedomeinen is er veel meer activiteit.’ En ook uit de jeugdkampen komen besmettingen voort. ‘Daar hebben we veel verspreiding gezien’, zegt Catry. ‘Maar er is ook een overrapportering omdat er zoveel getest wordt.’ In geen enkele leeftijdscategorie worden meer tests afgenomen dan bij tieners. Ook bij terugkeer uit een rode zone worden jonge mensen vaker getest omdat zij nog niet volledig gevaccineerd zijn, terwijl de ouderen in het gezelschap dat wel zijn.