Het gaat weer de verkeerde kant uit met het coronavirus in Europa

Op de nieuwste kaart van het Europese Center for Disease Control ECDC worden onze buurlanden Frankrijk en Nederland respectievelijk grotendeels oranje en donkerrood, en ook in Italië, Spanje en Griekenland wordt aan de alarmbel getrokken. In ons land verandert de aanduiding van Brussel: het gewest wordt nu ingekleurd als rode zone.

In België verandert enkel de situatie in Brussel: dat gaat van oranje naar rood. Dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief hebben getest in de afgelopen twee weken. Vlaanderen en Wallonië behouden de oranje kleur.

LEES OOK. Reizen in Europa: een overzicht van alle coronaregels per land (+)

Een land of regio krijgt de rode kleur als de veertiendaagse incidentie (het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners) schommelt tussen 75 en 200 en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent. Een andere voorwaarde om de rode kleur te krijgen, is als de incidentie tussen 200 en 500 ligt, ongeacht de positiviteitsratio. Brussel heeft volgens de meest recente cijfers van Sciensano momenteel een incidentie van 213 besmettingen per 100.000 inwoners, 2,5 procent van het aantal testen heeft een positief resultaat. Daarmee voldoet het gewest aan de tweede voorwaarde.

Nederland

In Nederland kleuren de Nederlandse provincies Noord-HollandZuid-HollandUtrechtNoord-BrabantGelderland en Overijssel dan weer donkerrood. Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan. Een paar weken geleden stond Nederland grotendeels nog op groen, de meest gunstige kleur, met hier en daar een oranje vlek.

Frankrijk

In Frankrijk gaan alle regio’s van groen naar oranje, op het tweetal Centre-Val de Loire en Bourgogne-Franche-Comté na. Het eiland Corsica kleurt zelfs rood.

Italië

In Italië worden de eilanden SardiniëSicilië en de regio’s Lazio (rond hoofdstad Rome) en Venetië oranje, de rest van het land blijft groen.

Spanje

Spanje blijft rood kleuren, AragónComunitat ValencianaMallorca en Ibiza worden zelfs donkerrood, enkel in Asturias is de situatie lichtelijk verbeterd en gaat het van donkerrood naar rood.

Griekenland

In Griekenland worden ook de laatste groene zones oranje, en geldt in Ipeiros en Thessalië en op de Ionische en Egëische eilanden zelfs rood. Kreta gaat dan weer van rood naar donkerrood.

Ierland

Heel Ierland gaat tenslotte van oranje naar rood.

Code

Groen betekent dat er geen reisrestricties zijn voor reizigers uit dit gebied, oranje dat er een “middelhoog risico” bestaat, rood dat “reizen van en naar dit gebied wordt ontraden”, en donkerrood dat “reizen sterk wordt ontraden”. Die kleurcode is belangrijk voor wie terugkeert uit één van die twee landen. Voor wie terugkeert uit een rode zone, gelden immers andere regels. Wie geen vaccin- of herstelcertificaat heeft, moet zich dan meteen na terugkeer laten testen. Enkel wanneer je test negatief is, mag je uit quarantaine. Kinderen onder twaalf jaar moeten geen test doen.

FOTO: ECDC