Het is weer de tijd van de teken

Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4

Parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden zijn de plaatsen bij uitstek voor teken. Tussen maart en oktober loop je het grootste risico op een tekenbeet.

Wat moet je doen als je bent gebeten door een teek?

Indien de teek binnen de 24 uur verwijderd werd (en de teek dus geen bloedmaal heeft opgezogen) is er geen risico dat je besmet bent en de ziekte van Lyme krijgt.
Controleer na ieder verblijf in de natuur grondig de huid en verwijder eventuele teken op de juiste manier. Let vooral op warme lichaamsplooien (oksels, liezen, buik, knieholten, bilspleet, balzak…). Controleer bij kinderen ook de hoofdhuid en de hals.

Verwijder de teek zo snel mogelijk op de juiste manier: (foto 3)

  • Beschadig de teek niet.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast, bij voorkeur met een puntige pincet of speciale tekenverwijderaar (te koop in de apotheek of de buitensportwinkel).  
  • Trek de teek er langzaam uit, je kan draaien tegen wijzerzin in. Let op dat u de teek hierbij niet fijnknijpt. Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
  • Ontsmet het beetwondje met 70% alcohol of isobetadine
  • Wat je zeker niet mag doen:
  • de teek verbranden met bv. een sigaret
  • de teek proberen te verdoven of te doden met alcohol, jodium, azijn, nagellak enz. voordat je de teek verwijdert.

Een klein rood plekje (minder dan 5 cm) op de plaats van de tekenbeet is een normale huidirritatie. Wordt dat plekje niet groter en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans zeer klein dat het plekje een symptoom is van de ziekte van Lyme.(foto 2)

  • Indien de beet na een paar dagen nog niet genezen is of pijnlijk aanvoelt, raadpleeg je het best een arts. Dit kan wijzen op een lokale infectie.
  • Indien na enkele dagen een rode, ringvormige uitslag (Erythema migrans) (foto 4) verschijnt rond de tekenbeet die langzaam groter wordt, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen. De vlek verschijnt meestal enkele dagen tot twee weken na de tekenbeet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn. Het is dus belangrijk de plek van de tekenbeet een tweetal maanden goed in de gaten te houden.