Vanaf nu kan u bij ons in de praktijk ook voor PRP terecht.

Wat is PRP?

PRP is de afkorting van Plaatjes Rijk Plasma: bloed met een hoge concentratie aan bloedplaatjes. Bloedplaatjes bevorderen de genezing van een letsel door hun invloed op de doorbloeding en het ontstekingsproces. Bij een behandeling met PRP wordt steeds uw eigen bloed gebruikt.

Is PRP veilig?

Een groot voordeel van de behandeling met PRP is dat u wordt behandeld met uw eigen bloedplasma. Hierdoor is deze methode zeer veilig en vrij van overdraagbare risico’s. Ook vinden veel patiënten het fijn dat er geen chemische of giftige stoffen in hun huid worden geïnjecteerd, maar puur hun eigen bloed.

Hoe verloopt een PRP behandeling?

Eerst neemt de arts bloed af. Vervolgens wordt uw bloed in een centrifuge geplaatst gedurende enkele minuten. SAP 15640 Door het draaien van uw bloed ontstaan drie lagen:

 • een laag met weinig bloedplaatjes
 • een laag met veel bloedplaatjes en witte bloedcellen: PRP
 • een laag met rode bloedcellen.

Hierna wordt het Plaatjes Rijk Plasma door de arts opgetrokken in een spuit (3 tot 5 ml). Vervolgens zal uw arts de plaats van de inspuiting en de inspuiting uitvoeren op de juiste plaats van het letsel. De eerste dagen na de inspuiting kan u meer pijn ervaren en mag u indien nodig pijnstillers innemen: bij voorkeur Paracetamol 1 gram (max. 4 x per dag) en géén ontstekingsremmers. Ook aanbrengen van ijs gedurende 5 à 10 minuten (tot 3 x per dag) kan pijnverlichting brengen. Verbetering na een PRP behandeling treedt meestal pas op na 2 a 3 weken. Als u zich beter voelt, maar de genezing is nog onvoldoende, dan kan uw arts een herhaling van deze behandeling voorstellen.

Wanneer wordt PRP toegepast?

Een inspuiting met PRP kan plaatsvinden bij zowel acute als chronische letsels aan de:

 • spieren
 • pezen
 • gewrichten.

Geeft uw lopende behandeling onvoldoende verbetering? Rust u voldoende, neemt u de juiste medicatie in (vb. ontstekingsremmers, pijnstillers) en volgt u kinesitherapie, maar geneest u moeilijk? Dan kan uw arts een inspuiting met PRP voorstellen ter behandeling van:

 • peesletsels van enkel en voet, knie, heup, elleboog en schouder
 • spierscheuren
 • ligamentaire letsels
 • gewrichtsartrose.

Wanneer is PRP niet aangewezen?

Een PRP behandeling wordt niet toegepast bij patiënten met:

 • ziektes met een tekort of storing van bloedplaatjes
 • zwangerschap
 • inname van sommige bloedverdunners
 • langdurig gebruik van corticoiden
 • recente ziekte of koorts
 • kanker.

Wat zijn de mogelijke neveneffecten?

Tot op heden zijn geen ernstige complicaties of nevenwerkingen met PRP beschreven. Zoals hogervermeld kan er na de behandeling wel een tijdelijke toename van pijn en stijfheid optreden door de lokale ontstekingsreactie na de inspuiting. Deze pijn kan tot 3 weken aanhouden, maar zal steeds spontaan verbeteren.

Praktisch

U kan een telefonisch via het secretariaat een afspraak maken voor een PRP behandeling, vermeld zeker dat het hier voor is zodat er voldoende plaats in de agenda kan worden voorzien